Látnivalók

Kérdésed van? Fordulj hozzánk bizalommal!

tisza-to-kerekpar-nagykor-tiszababolna-strand.webp

Kerékpártúra a Tisza-tó körül

A Tisza-tó 2020 júniusától kényelmesen és biztonságosan körbe bringázható. A kerékpáros infrastruktúra folyamatosan fejlődik, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban többszáz kerékpár számtalan típusa található meg, az egyszerű túra kerékpártól a professzionális hegyi és országúti kerékpárokig, gyerekek és felnőttek számára egyaránt. A kerékpározni vágyók igényeinek minél széleskörűbb lefedésére elektromos kerékpárok és tandem kétszemélyes kerékpárokkal is rendelkeznek, kerékpározni még nem tudó vagy kisebb gyermekek, illetve kisállatok számára kerékpáros utánfutót biztosítanak. A bérlést érdemes előzetesen egyeztetni: www.ttkc.hu 

Tisza-tavi Ökocentrum Poroszló / Mozi

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum elsősorban őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont: igazi látványosság, mely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Az ökocentrum legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, mely közel 1 millió liter össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természetközeli élményt nyújt. Hűvösebb időben is tökéletes program, hiszen a 3D mozija hétvégéken és ünnepnapokon hagyományos mozivá alakul át: 2D és 3D játékfilmek, animációs filmek tekinthetők meg, az előre kiadott műsorunk szerint. Jegyárak, programok: www.tiszataviokocentrumwww.poroszlomozi.hu

Tisza-tavi-okocentrum.jpeg
tiszafured-szabadstrand-stegrendszer-e1622723990330.jpg

Strandok / Fürdők / Kutyastrand

A tiszafüredi strand jelentős felújításon esett át, 500 m2 stégrendszert alakítottak ki, ahol egy vízilabdapálya, egy napozó- és egy játszósziget került kialakításra. Fürdőlétrák segítik a vízbe való ki- és bejutást, a nap elől a napvitorlák árnyékába bújhatunk. Felfújható vízijátszótéren szórakozhatnak kicsik és nagyok is, valamint vízibicikli, csónak, kajak és kenu bérlésére is lehetőségünk van, a partot pedig felfedezhetjük a bérelhető bringóhintóval. A parton kialakított sportpályán streetballozhatunk, lábteniszezhetünk vagy a klasszikus teniszt is választhatjuk. A Tisza-tó körül számos strand található, amelyeket érdemes felkeresni: poroszlói, sarudi, abádszakóki strand (pl. viziejtőernyőzéssel: www.viziejtoernyozes.hu). A Mancsos pancsoló kutyastrand Tiszafüreden közvetlenül a szabadstrand mellett található. A Termál Strand-és Gyógyfürdő a portától pár perc séta távolságra van és az év minden napján várja a vendégeket. További szuper, egész évben nyitva lévő medencés strandok: Berekfürdői-, Kisújszállási-, Karcagi Gyógy és Strandfürdő.

Tanösvények, sétautak

Ha sétálva, interaktív módon szeretnénk felfedezni a Tisza-tó élővilágát többféle tanösvény és sétaút közül választhatunk.

A poroszlói Fűzfa kikötőben Tisza-tavi Vízisétány a vízen járás élményével ajándékoz meg bennünket. Az 1500 méter hosszú fahíd-rendszer a Tisza-tó természeti kincseibe és élővilágba kalauzol el minket. A sétány körbefut egy kis belső tavon, elvezet két madárvártához egy megfigyelő toronyhoz, pihenőszigethez és egy interaktív játéktérhez is.

Ha szerencsénk van, találkozhatunk az utunk során nádirigóval, jégmadárral, kormoránnal, vagy akár törpe gémmel.

Ha kíváncsiak vagyunk az ősi tiszai mesterségekre, akkor a feltétlen ejtsük útba a Pákász tanösvényt.

Tisza-tó természeti gyöngyszemének, a Göbének, a vízi világában kalandozva néha vízen, néha szárazon kanyargó, mintegy 1 kilométer hosszú tanösvény 12 állomásán az „Örvényi pákász” segítségével ismerhetjük meg a pákász élet rejtelmeit.

A tanösvények olyan vadregényes helyeket járnak be, ahova sem gyalog, de még motorcsónakkal sincs lehetőség bejutni, így mindenképp érdemes időt fordítani a bejárásukra.

tanosveny-seta.jpeg
Hortobagyi-madarpark.jpeg

Hortobágyi Madárpark / Madárkórház

Hortobágyon, a Madárkórház Alapítvány az országban egyedülálló kórházat működtet. Az intézmény az egész ország területéről, de főként a Hortobágyi és Bükki Nemzeti Parkból bekerülő, sérült, beteg, védett madarak állatorvosi ellátását, kórházi ápolását és rehabilitációját végzi. A látványkórházban egyoldalú átláthatóságot biztosító üvegfalon keresztül a látogatók megnézhetik a sérült, beteg, gyógyulófélben lévő madarakat, a vállalkozóbb kedvűek egy-egy műtétet is megtekinthetnek. A Madárparkban látogatható nagyröpdével, tavakkal, játszótérrel felszerelt pihenőpark szeretettel várja kedves látogatóit. Nyitvatartás, jegyárak, programok: www.madarpark.hu

Kenguru Park

A Tisza-tó partján megelevenedik az Ausztrál kontinens. A sejtelmes földrész különleges, egyedi állatvilágából ad mini keresztmetszetet a Tiszaderzs határában megnyílt Kenguru Park. Az odalátogatók kenguruk között sétálhatnak, megcsodálhatják a vörös óriáskenguruk lenyűgöző termetét, de Ausztrália színes madarai a legkisebb zebrapintytől a legnagyobb kakadu fajokig is megtalálhatóak ebben a mini állatbemutatóban. Összesen 200 állat, 30 faj köel 1 hektárnyi területen. Játszóház, Ausztrál Játszótér és állatsimogató várja az érdeklődőket.

kengurupark_tiszaderzs.jpg
kiskore-hallepcso.jpeg

Kiskörei hallépcső

A Kisköre és Abádszalók között található hallépcső Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója. 1371 méter hosszú, vízesésekkel tarkított hegyi patakra emlékeztető ökológiai halfolyosó mely 27 lépcsőből áll és másodpercenként 1-10 m3 vizet vezetnek be, így a 20 cm-es lépcsőkön a halak mindkét irányba szabadon közlekedhetnek.

Feladata, hogy biztosítsa a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között, ahol, különösen nyáron, akár 10 méteres szintkülönbség is lehet.

Hogyan közelítsd meg? Legkönnyebben a tó töltésén, kerékpárral tudsz ide eljutni. Ha komplex programot szeretnél, a kirándulást időzítsd arra a napra, amikor az erőmű is látogatható, így két tekerés között nem csak pihensz, de megismered a Tisza-tó múltját, jelenét, s jövőjét.

Szapáry kápolna – Tiszabura

A Tiszabura településéhez tartozó pusztataskonyi kápolnát a Szapáry család építette a 19. század második felében, romantikus stílusban. Az épület hordozza a kor építőművészeinek, köztük Ybl Miklós stílusjegyeit.

A kápolna kriptájában nyugszik gróf Szapáry Gyula, Magyarország egykori miniszterelnöke, korábbi földművelés és pénzügyminisztere, akinek jelentő szerepe volt Jász-Nagykun-Szolnok vármegye és Pest-Buda közéletében valamint a Tisza szabályozásában.

szapari-kapolna.jpeg